A hülyeség ellen

2019.05.09

Kedves Olvasó!

Talán már Te is tapasztaltál olyat, hogy időközönként bizonyos gondolatok (melyek többnyire negatívak, vagy lehúzóak voltak) gátolták azt, hogy tudatosan a jelenben tudd élni a mindennapjaidat. Gondolok itt olyanra, mint egy becsípődött, folyamatos, mantraszerű gondolat ("Biztos nem fog sikerülni ez vagy az...; Olyan egyedül vagyok!" stb...). Vagy egy negatív gondolatspirál (pl.: "Mivel x.y. nem hívott fel, biztos azért van, mert már nem is foglalkozik velem. Talán selejtnek tart, és igazából semmi értelme az életemnek."), ami egyre csak húzott és húzott lefelé.
Háti igen... mindezekkel valóban képesek vagyunk arra, hogy gátoljuk a saját áramlásunk. Szóval nem mindig kellemes. Sőt, néha már bosszantó, mert úgy érezhetjük, valóban korlátoz, és leblokkol minket. Pedig ez nem így van, mégha abban a pillanatban azt is hisszük valóságosnak.

Én szeretnék most megosztani Veled pár igen egyszerű módszert, melyhez nem kell Indiába vagy Nepálba menni. A meditációs tréningek részeként is tanítom, és semmilyen előképzettséget nem kíván, továbbá nincsenek káros mellékhatásai. :D Ezért ha van kedved, bátran próbáld ki, mikor szükségét érzed!

Lássuk hát, mit tehetünk akkor, amikor elborítja az agyunkat a sok igen felesleges negatív gondolat.

1. Elkezdünk beszélgetni vele. Igen, kicsit skizoid érzés lesz, de amikor jön és jön és jön, megállunk, majd azt mondjuk: "Mi van? Csak ennyit tudsz? Ennyi az egész? Még valami?". Ilyenkor érezzük, hogy hirtelen megállnak a gondolatok. Mintha valaki ott benn, meglepődne. Persze a kérdéseket lehet ezután folytatni, kinek mennyire van kedve szórakoztatnia magát.

2. Veszünk egy nagy levegőt és azt mondjuk: "NINCS negatív gondolat. ÉN IRÁNYÍTOK!" Talán 3-5 perc múlva ismét el kezd beszivárogni, de akkor megállunk, és folytatjuk. Ha kell, akkor egész nap lehet ezzel a kijelentéssel tudatosítani, hogy a FŐNÖK ÉN VAGYOK!

3. Elképzeljük, hogy valójában az elménk egy teljesen üres, fehér doboz. ÜRES. Ezt hangosan ki is mondhatjuk. S ha üres, akkor abban nincs semmi, csak maga az intuitív képek, érzetek, áramlás halad át rajta. Természetesen ezt is érdemes újra és újra elképelni, ha ismét beindul az agy.

4. Ha van olyan dal, vagy zene, ami felemelő, amitől azt érzed, hogy szárnyalsz, kezdd el hallgatni, ha lehetőséged van rá. Így egy pozitív érzést kapcsolsz be, leállítva a lehúzó gondolatokat.

5. Amikor tudjuk, hogy az agyalásaink nem visznek előre, mert tényleg tök felesleges, akkor nézzünk meg inkább egy filmet. Lehetőleg olyat, ami nem kapcsolódik a gondolatmenetedhez.

6. Bátraknak: Leülsz egy kényelmes székbe, majd teret engedsz ezeknek a gondolatoknak. Akár még azt is kimondhatod: "Rendben van, győztél, lássuk akkor, mit tudsz. Gyerünk, folytasd, mutasd!" És valóban figyeld, szemléld a belső mozit. Merd megélni a hozzá kapcsolódó érzéseket is. Észre fogod venni, hogy egy idő után vagy megunod, vagy belefáradsz.

7. Kijelentéssel. Megállsz nagy levegőt veszel, és azt mondod: "A gondolatok és érzések tőlem függetlenek. Én egy szabadon áramló energia vagyok."

8. Lefekvés előtt, vagy reggeli ébredés során köszöntő felesleges hülyeségek, és agyalások helyett szintén tökéletes a következő módszer. Bár egy kicsit haladóbb fokozatot kíván. Kinyitjuk a szemünket, és a tekintetünkkel egy pontba, mondjuk a plafonra meredünk. Ez azért fontos, mert így a figyelmünket a saját gondolatunkon kívülre (jelen esetben a plafonra) tudjuk helyezni. Majd egy külső megfigyelőként el kezdjük érzékelni, ahogy jön a gondolat, DE fontos, hogy nem ítéljük meg, nem tapadunk meg, csak figyeljük az ahhoz kapcsolódó testi érzeteket, amikor a gondolat a fejben elindul, majd landol egy érzelem formájában a gyomrunkban, vagy szívünk környékén. Ekkor megtapasztalhatjuk, hogy a gondolatok és érzelmek NEM mi vagyunk! És ha egyszer sikerül ezt érezni, máskor is menni fog.

Haladó fokozat: ezeket a módszereket csak azoknak ajánlom, kiket már szinte kínoz az elméjük, tudják, hogy feleslegesen agyalnak, és már azt érzik, belülről kaparják az arcukat. :D

9. Titkos tanok egyike: Beállsz a zuhany alá, majd megnyitod a hideg vizet. És csak állsz, és állsz alatta... Amikor már azt sem tudod, hogy fiú vagy-e vagy lány, akkor adj hálát a víznek, mert észlelni fogod, hogy addig sem agyaltál feleslegesen.

9+1 Vicc szakasz, csak mazochistáknak: Amikor már végképp nem bírod, mert folyamatosan gyártod a felesleges teóriákat, akkor fogj egy kalapácsot, és üss vele egy hatalmasat a nagy lábad ujjára. Az eredmény garantált lesz. :D :D :D :D

Természetesen ezek az igen egyszerű gyakorlatok, praktikák váltogathatóak is. De a legfontosabb, hogy ne legyünk magunkhoz túl szigorúak. Merjünk nevetni az általunk teremtett negatív érzéseken, képzeteken is. Mert akkor már megértettük azt, hogy mindettől független létező lényként is képesek vagyunk élni. :) <3 

Emese

A weboldalt szabadon szerkesztettem össze, ezért minden jog fenntartva. :)
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!